• darkblurbg
  Welkom bij GemeenteBelangen
  Lokale politiek in Het Hogeland
 • darkblurbg
  Welkom bij GemeenteBelangen
  De grootste partij van Het Hogeland
 • darkblurbg
  GemeenteBelangen
  Lokale politiek in Het Hogeland

Een gevecht tussen Stad en Ommeland over restwarmte

Gepubliceerd op: 22-06-2018

Waarom is Het Hogeland niet in beeld voor gebruik van restwarmte van de energiecentrales uit de Eemsdelta? Dit kan namelijk een mooi alternatief zijn voor aardgas! Wij hebben begrepen dat de Stad Groningen vooraan in de race is om deze restwarmte te gebruiken, nadat de Stad en het Waterbedrijf eerder een flink blauwtje liepen bij het project WarmteStad. GemeenteBelangen ziet hier juist iets in voor het Hogeland! Maar of dit lukt?

De provincie Groningen heeft een plan gemaakt waarin de Stad Groningen en Delfzijl worden voorzien van restwarmte uit de Eemsdelta. Het blijkt dat de gemeente Eemsmond niet of nauwelijks is geïnformeerd door de provincie over deze plannen. Dit bleek in de raad van Eemsmond waar GemeenteBelangen hier vragen over stelde.

Als GemeenteBelangen Het Hogeland zijn wij van mening dat na de jarenlange lasten van gaswinning het niet zo kan zijn dat wij niet mogen profiteren van restwarmte uit ons eigen gebied! Dat kan de provincie ons niet maken! Het college in Eemsmond deelt dit standpunt.

Wij zullen als GemeenteBelangen Het Hogeland hier ook zeker een punt van maken. Juist Het Hogeland, maar ook Loppersum zouden geholpen moeten worden bij de omschakeling van gas naar andere energiebronnen. 

Dat de Stad Groningen goed is in lobbyen, dat wisten wij al. Maar er is ook nog zoiets als rechtvaardigheid. Dat Groningen zich ingelaten heeft met onverantwoordelijke plannen voor geothermie, waar ze voor op de vingers zijn getikt door het SodM, is hun probleem maar daar hoeven ze niet ons probleem van te maken. Het gaswinningsgebied moet als eerste profiteren van nieuwe techniek, daarna mag de Stad op gepaste afstand volgen!