• darkblurbg
  Welkom bij GemeenteBelangen
  Lokale politiek in Het Hogeland
 • darkblurbg
  Welkom bij GemeenteBelangen
  De grootste partij van Het Hogeland
 • darkblurbg
  GemeenteBelangen
  Lokale politiek in Het Hogeland

Het Hogeland heeft een stukje Schiermonnikoog, en dat is prima!

Gepubliceerd op: 09-04-2018

Het eiland Schiermonnikoog wandelt Het Hogeland binnen. En dat is niet voor het eerst. Gaan we opnieuw grond aan Friesland verkopen of houden we dit zelf in onze gemeente? GemeenteBelangen vindt dat een stukje Schier best bij het Hogeland past!

De Waddeneilanden groeien. Het eiland Schiermonnikoog wordt per jaar 7 meter langer. Het eiland breidt zich in oostelijke richting uit, iets wat niet nieuw is maar al een dertig jaar lang speelt. Schiermonnikoog wandelt daarmee over de gemeentegrenzen heen. In 2006 is om die reden een flink stuk grondgebied van Eemsmond verkocht aan de Friezen.

GemeenteBelangen was hier geen voorstander van.

De provincie Friesland heeft opnieuw een verzoek ingediend om de grenzen te verleggen. GemeenteBelangen Het Hogeland is hier geen voorstander van. Wij zijn er trots op dat wij een gemeente aan de Waddenzee zijn. En het is geweldig dat Simonszand, Rottumeroog en Rottumerplaat bij onze gemeente horen. Als de Friezen hun zin krijgen moet waarschijnlijk Simonszand over naar Friesland. En als de eilanden 7 meter per jaar blijven groeien groeit straks Schiermonnikoog nog vast aan Rottumerplaat. Moeten we dan weer grond afstaan? Het is veel logischer dat de grenzen blijven liggen zoals ze nu zijn. En wie weet is de grens van voor 2006 wel de beste.

GemeenteBelangen blijft deze zaak scherp volgen. Natuurlijk zijn er andere onderwerpen die belangrijker zijn, maar juist daarom lijkt het ons beter dat gemeenten zich hier niet druk over maken. Grenscorrecties zijn niet nodig. Friesland moet gewoon accepteren dat de natuur zijn werk doet en Schiermonnikoog Het Hogeland in wandelt.