• darkblurbg
  Welkom bij GemeenteBelangen
  Lokale politiek in Het Hogeland
 • darkblurbg
  Welkom bij GemeenteBelangen
  De grootste partij van Het Hogeland
 • darkblurbg
  GemeenteBelangen
  Lokale politiek in Het Hogeland

We willen woningen beschermen tegen de NAM, maar wel graag vrijwillig!

Gepubliceerd op: 09-07-2018

Een sloopverbod in het aardbevingsgebied voorkomt dat de NAM door henzelf opgekochte huizen laat slopen. Maar een algemeen sloopverbod kun je niet volhouden. Hier moeten regels voor bedacht worden. Er is nu een lijst gemaakt met karakteristieke panden die het behouden waard zijn. Dit is op zich een prima ontwikkeling. GemeenteBelangen wil wel graag dat dit op basis van vrijwilligheid gebeurt. Dit blijkt een groot dilemma, zo bleek onlangs in de raad van Eemsmond.

In Eemsmond zijn honderden woningen en boerderijen vanaf de weg beoordeeld. Eigenaren hebben vervolgens bericht gekregen wanneer hun pand aangemerkt is als karakteristiek.  De meeste woningeigenaren zijn tevreden met de regeling. Een tiental inwoners, vooral boeren, heeft hiertegen bezwaar aangetekend. 

Zij zijn van mening dat hun bedrijfsvoering ernstig wordt belemmerd omdat er tegen hun zin allerlei extra regels worden gesteld over hoe ze met hun pand moeten omgaan. Ook werd in de raadsvergadering van Eemsmond duidelijk dat er wel het één en ander te vinden is van de wijze waarop de lijst is samengesteld.

Door middel van een amendement heeft GemeenteBelangen geprobeerd aan de bezwaren van de boeren tegemoet te komen. De inwoners die niet willen dat hun huis op de lijst komt moeten gehoord worden. Wij vinden dat alleen vrijwillig een woning of bedrijf op deze lijst mag komen. Het amendement is aangenomen, maar het college van Eemsmond heeft de besluitvorming eerst opgeschort. In een volgende raadsvergadering komt dit punt terug. 

GemeenteBelangen blijft strijden voor vrijwilligheid in deze kwestie!