Op de agenda van de Tweede Kamer stond de afgelopen week het debat over de Parlementaire Enquête Aardgaswinning Groningen. Alle reden om daarbij te zijn, het debat mee te maken en de ontwikkelingen op te nemen die voordeel opleveren.
Op dinsdagmorgen 5 juni reizen we, Jacob Cleveringa en ondergetekende, af naar Den Haag. Broekriem af en schoenen uit. Gelukkig zakt de broek niet af. Zo komen we door de controle en zijn we op tijd voor de aanbieding van de petitie ‘Tweede kamer, U bent aan zet’. Daarna start in de middag het debat. De kamerleden houden hun betoog, nemen elkaar de maat en het Kabinet, de heren Rutte en Vijlbrief luisteren. Mooi om te zien, bijdrage kamerlid, bode brengt in een blauwe map de bijdrage, minister tekent aan in de bijdrage en de bode brengt de geannoteerde bijdrage weg, naar de ambtelijke ondersteuning. Hier tekent zich de inzet van de partijen af en tekent zich ook de scheidslijn tussen oppositie en coalitie. Om half twaalf ‘s avonds eindigt de eerste termijn en verlaten we het Tweede Kamergebouw.
Op woensdag 6 juni willen we op tijd zijn en als we om negen uur uit de bus stappen vangt Nieuwsuur ons op met de vraag wat we verwachten. Vandaag versterken Erwin Venema en Kick Mulder de afvaardiging van Gemeentebelangen. Om 11 uur zitten we klaar bij het vervolg van het debat. De minister president opent met de aankondiging uit te gaan leggen waarom het kabinet blijft zitten. Zijn betoog wankelt na doorvragen van Klaver, Nijboer en Bekkerman. Het ongekend onrecht, de Groningers aangedaan, wordt niet beantwoord met aftreden van het Kabinet. Later zegt ook de Commissaris van de Koning de heer Paas dat er wel vijf redenen waren om op te stappen, maar de Tweede Kamer in meerderheid vindt het goed genoeg. De motie van wantrouwen wordt later op deze avond niet aangenomen. Het gevoel wordt niet bevredigd. Het sluit aan bij de verwachting en toch vind ik het een teleurstelling.
Het tweede deel van het debat is aan staatssecretaris Vijlbrief en kenmerkt zich door veel minder spanning. De vragen en uitleg verhelderen de aanpak die het ministerie voorstaat. De blauwe mapjes komen weer langs en de staatssecretaris leest voor uit de ambtelijk voorbereidde bijdrage. Die leggen ook dilemma’s bloot. De terugwerkende kracht van verandering in schadevergoeding, de menselijke, milde en makkelijke aanpak. Hoe werkt dat uit op afgehandelde gevallen. De staatssecretaris gaat nader onderzoek doen.
Om half negen stappen we in de bus naar Groningen en luisteren de tweede termijn van de kamer via de telefoon. Als we om elf uur in Groningen overstappen in onze auto’s is het debat al klaar, zijn wij een ervaring rijker. De opdracht voor ons is nog meer vasthouden aan onze inzet en volhouden om schade en versterking voor onze inwoners rechtvaardig toegepast te krijgen.
Het hele pakket van het Kabinet bevat positieve aanknopingspunten maar mist de grote opgaven bijvoorbeeld, funderingsproblematiek, mestkelders, complexe gevallen en stoppen met de gaswinning in het Groningenveld. Die hadden bij een ereschuld een ereplaats verdiend.
Dinsdag 13 juni is de stemming over de moties in de Tweede Kamer en daarna wordt onze inzet weer gevraagd.
Kortom boeiende dagen omdat het debat op scherp stond en teleurstelling over onrecht voor Groningers.
Roelf Torringa, Fractievoorziter