Waarom de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart 2023 erg belangrijk zijn.

Deze verkiezingen zijn van groot belang voor de samenstelling van het provincie bestuur in Groningen. Het bestuur heeft een belangrijke rol op het beleid in de provincie Groningen en bepaalt bijvoorbeeld hoe het geld wordt verdeeld en besteed aan infrastructuur, milieu, economie en cultuur. De Provinciale Staten kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Nederland. Het is daarom van belang dat u zich goed laat informeren over de standpunten van de verschillende politieke partijen, zodat u weloverwogen een keuze kunt maken op de partij die het beste aansluit bij uw wensen en verwachtingen.

Hoe stemmen de Provinciale Statenleden voor de Eerste Kamer?

Statenleden kiezen bijna altijd voor een lid van hun eigen partij. Uw stem voor een politieke partij heeft dus een dubbel effect. De leden van de Eerste Kamer stemmen op hun beurt vaker vóór een wetsvoorstel van hun eigen partij. Het aannemen van een landelijke wet kan op die manier afhangen van uw lokale stem.

Om die reden voeren landelijke politici daarom ook hard actie op lokaal niveau. Krijgt een politieke partij uit het kabinet veel stemmen in de provincie dan krijgen zij wetsvoorstellen ook gemakkelijker door de eerste kamer. Vergeet woensdag niet uw Stempas en id bewijs mee te nemen!

Net als bij andere verkiezingen in Nederland krijgen kiezers een stembiljet thuisgestuurd, waarmee ze op de dag van de verkiezingen naar het stembureau kunnen gaan om hun stem uit te brengen.