Mogelijk eind aan storende obstakel-verlichting windmolens.

De grote windmolens in de Eemshaven zijn vanaf het invallen van de duisternis tot aan het ochtendgloren rood verlicht. Deze zogenoemde obstakel-verlichting is veel mensen een doorn in het oog.

Een oplossing voor wat in de volksmond al Red Light District Eemshaven wordt genoemd, lijkt echter nabij. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de ontwikkeling van naderingsdetectie-systemen. Dit systeem zorgt ervoor dat de verlichting op het obstakel alleen wordt ingeschakeld als er een vliegtuig in de buurt van het windpark komt. De minister heeft aangegeven om regels hieromtrent mee te nemen in de in te voeren Omgevingswet.

Niet donker

GemeenteBelangen Het Hogeland heeft bij monde van raadslid Rolf Bouwman (zelf wonend in Oudeschip) dit antwoord van de minister aangegrepen om schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders over de naderingsdetectie-systemen. Volgens Bouwman is dit de oplossing voor de ervaren overlast: ,,Niet alleen de geluidsoverlast van de windmolens is storend, maar juist de rode verlichting ‘s avonds en ‘s nachts zorgt ervoor dat het in huis niet donker is te krijgen. Juist omdat er in ons gebied in de avonduren en in de nacht niet of nauwelijks wordt gevlogen, kan dit ervoor zorgen dat de verlichting op de windmolens praktisch uit kan. Dit heeft in mijn ogen een positief effect op het draagvlak voor windmolens op land. Overigens is en blijft GemeenteBelangen van mening dat windmolens zoveel mogelijk op zee horen. Maar dat is een andere discussie.’’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *